10 lucruri bine de stiut despre normele de venit la PFA

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

1.Impozitarea PFA-urilor in sistem norma de venit este o optiune pe care o au PFA-urile care desfasoara anumite tipuri de activitati, nu o obligatie.

2. Nomenclatorul activitatilor pentru care se poate alege sistemul de impozitare la norma de venit este reglementat prin Ordinul 1847/2003- disponibil AICI. Prin acest ordin sunt reglementate 163 de activitati care pot fi impuse la norma de venit.

3.Normele de venit pe tipuri de activitati se stabilesc la nivelul fiecarui judet si administratiile judetene publica lista cu normele de venit in ultimul trimestrul al anului, pentru anul urmator. Lista cu normele de venit actualizat se poate gasi pe site-ul ANAF, la adresa: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Normevenit2021/Norme_venit_2021.html

Administratiile judetene pot stabili indici de corectie a normelor (majorare sau reducere) in functie de anumite criterii. Acesti indici de corectie la nivel judetean sunt publicati la finalul tabelului cu norme de venit.

4.Daca PFA-ul desfasoara activitati pe o perioada inferioara anului calendaristic, norma de venit se corecteaza, pentru a reflecta perioada in care s-a desfasurat activitate.

Normele la Codul fiscal prevad ca venitul net din activități independente, determinat pe bază de norme anuale de venit, în sensul art. 69 din Codul fiscal se reduce de către contribuabil, proporțional cu: a) perioada de la începutul anului și până la momentul autorizării din anul începerii activității; b) perioada rămasă până la sfârșitul anului fiscal, în situația încetării activității, la cererea contribuabilului.

5.Daca PFA-ul desfasoara mai multe activitati, impuse la norma de venit, determinarea impozitului se face insumand normele de venit aferente fiecarei activitati.

6.Daca PFA-ul desfasoara o activitate pentru care exista posibilitatea impunerii la norma si o alta activitate pentru care este disponibil doar sistemul real, atunci sistemul real devine obligatoriu pentru intreaga activitate.

7.Optiunea pentru norma de venit este limitata insa la plafonul de 100.000 euro. Cu alte cuvinte, daca un PFA a optat pentru sistemul de impunere la norma de venit dar in anul anterior a avut un venit brut anual mai mare decat plafonul de 100.000 euro, incepand cu anul urmator ca trebui sa sa aplice sistemul real.

8.Plafonul de 100.000 euro se converteste in lei la cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR, la sfarsitul anului fiscal. Pentru anul 2021 plafonul in lei este 483.710 lei.

9.Venitul net impus pe baza de norma nu poate fi mai mic decat 12 salarii de baza minime brute pe tara, la valoarea existenta la momentul stabilirii normei.

10.Din punct de vedere contabil, PFA-urile cu norma de venit trebuie sa completeze Registrul de evidenta fiscala doar in sectiunea de venituri.

Articole similare

Comentariul tau aici